Ontmoeting in kleur
Tekeningen en gedichten van Maria-Helena GabriŽls, met een dankbare knipoog naar alledaags geluk
 

Ontmoeting in kleur is een website met tekeningen en gedichten van Maria-Helena Gabriëls waarin lieve, blije, warme onderwerpen centraal staan,
kortom, een dankbare knipoog naar het alledaags geluk.

 

witte klaverbloemetjes in het grasveld.

Geduld en passie, de eeuwige krachtmeting

 

Het is al een tijd geleden dat er nog nieuws verschenen is op deze website. Ik hoef niemand te vertellen dat een agenda soms redelijk vol kan zitten, dat creativiteit zich nu eenmaal niet laat plannen, en dat vermoeidheid in deze drukke wereld wel eens om de hoek durft te piepen. Heel kort gezegd... zorg vraagt tijd en energie. In deze maand juni met speciale aandacht voor de studenten.

 

Ondertussen blijven we kampen met de vreemde omstandigheden die de wereld de laatste jaren teisterden, en die hebben ook een speciaal effect op een kunstenaarshart. Het is niet zo gemakkelijk om te schakelen tussen het ene en het andere. Maar we blijven de warmte van ons hart bundelen en richten aan alle mensen in nood!

Ik moet in de verhitte discussies van dezer dagen zo dikwijls denken aan de warmte die rond Villa Rozerood straalt waarin elk leven, hoe klein en kwetsbaar ook, met zoveel liefde gekoesterd en beschermd wordt. Moest ieder mensenkind zich toch zo gedragen mogen weten, de wereld zou er ongetwijfeld anders uitzien...
Mag ik vanuit deze wens bij deze een warme oproep doen om Rozerood te blijven steunen in hun missie door een storting, of misschien wel vrijwilligerswerk (alle info vind je op www.villarozerood.be), of je weet wel, ook nog steeds met de bekende schildersezeltjes (te bekijken onderaan op de pagina AKR2021.html) die geregeld aangeboden worden op tentoonstellingen.

 

Creëren rijpt enkel in geduld. Dan wacht ik geduldig tot de woorden komen, de onderwerpen, de kriebels in de vingers en in het hart. Creëren vraagt tijd en ruimte om zich te ontwikkelen, te groeien, te proeven, te voelen en te experimenteren, vrij en onbevangen. Open blik, zintuigen gespitst, voelsprieten op scherp en tegelijk in volledige rust. Ik wil mij concentreren op lieve, blije onderwerpen, op de kleine schatten van het gewone dagdagelijkse leven, je weet wel, die eenvoudige knipoog ;-)

 

courgetteplantje in wit, zwart en oker conte-krijt

 

 

Zelden vertrek ik zonder schetsboekje, ook al is het de laatste tijd even zelden dat ik nog tot tekenen kom. Wat een geluk dat er in deze tijd smartphones bestaan, waardoor ik m'n notitieblokje en een fototoestel altijd bij de hand heb.

 

Schetsen en experimenteren, stilaan beginnen de vingers te jeuken

 

Wanneer betoveringen spetteren in minuscule vonkjes, dromen en subtiele ontdekkingen hun kopje boven water steken, worden ze integraal en zorgvuldig verpakt als onmisbare bagage. Ik koester ze voor een later tijdstip, of wacht tot ze als een zaadje op een later moment zullen ontkiemen. Geduld, het is een sleutelwoord.

De schets bovenaan is er een van witte klaverbloemetjes in het gras, gemaakt met potlood op redelijk grof handgeschept papier met een structuur vergelijkbaar met linnen.

De volgende schets is een tekening van een courgetteplantje, gemaakt op ruw handgeschept papier met wit, zwart en terracottarood contékrijt. Een klein experiment om wat extra karakter aan een plantje te geven.

 

Een geluksmomentje om vast te houden

 

Soms krijgt een mens voor heel even een unieke ervaring op zijn pad, een kleine gebeurtenis die het leven kleur geeft, zelfs letterlijk! Heb ik al verteld dat ik voor de eerste keer in mijn leven een echt ijsvogeltje in actie gezien heb? Eén van die fantastische momenten om te koesteren.

Voor één keer maakte ik er een uitstap van: ik zou blijven wachten op de studenten, terwijl die hun examen tot een goed einde proberen te brengen. Ik had een rustig bankje aan het water ontdekt, en probeerde me te concentreren op een tekst. Tot er plots iets voorbij mijn neus over het water scheerde. Klein en grijs, volledig horizontaal met de waterlijn, en verdween in een fractie van een seconde onder een groene overhangende struik. Nog geen seconde later dook dat grijze vogeltje loodrecht naar beneden het water in, en opnieuw loodrecht uit, met visje in de bek, diezelfde struik in. Het volgende moment scheerde het pijlsnel over de waterlijn zoals het eerst gekomen was, en in dié beweging zag ik de helblauwe rugveertjes en de oranje buikveertjes van de ijsvogel!

Alles samen misschien een twintigtal seconden, en het was voorbij, maar dít maakt mijn dag goed, mijn hele week, dít is iets wat een plaats krijgt in mijn dromen! Wat was ik blij met mijn onderzoek over de ijsvogel, ik had hem anders waarschijnlijk niet eens opgemerkt!

Wil je de details over dit vogeltje nog eens lezen, kijk op de pagina krachtvankleur4

 

roos op handgeschept papier van Lessebo, Zweden

 

Bovenstaande tekening maakte ik voor een vriendin die op 16 april 2022 honderd jaar werd! Ik zocht iets speciaals uit, en tekende voor haar een zacht oranje-roze roos op een handgeschept papier met gedroogde bloemen, gemaakt in Lessebo, de bekende papierfabriek in Zweden. Het was de bedoeling om op deze manier de schoonheid van de roos, zo innig verfijnd door haar eenvoud en haar zijn, een bijna porseleinen fragiliteit te geven, één geheel met het papier.

 

De vakantie lonkt, het dromen mag beginnen...

 

En aan dromen geen gebrek, al zal de vakantie waarschijnlijk weer een pak te kort zijn...

 

Eén van mijn wensen voor deze vakantie is zelf papier te scheppen en van daaruit een kunstwerk te vervaardigen, dus het hele proces van creëren. Ik ben niet veeleisend, maar hier wil ik alles kunnen, ik wil het volledige plaatje!

 

De kracht van kleur in de kunst, figuratief en abstract. Een fantastische, oneindige wereld om je te laten onderdompelen. En er zijn nog zoveel vogeltjes die ik wil leren kennen...

 

De kracht van kleur en literatuur: nog zo'n boeiend project. Eindelijk tijd om opnieuw naar de bibliotheek te trekken met mijn boekenlijst.

 

Het eerste project van het najaar wordt alvast het verder verdiepen in een redelijk intensieve cursus Dreamweaver, want de website heeft er nood aan. Doel is om deze website volledig responsive te maken aan alle formaten van smartphone, tablet en pc, en te vervolledigen. Er is nog (veel) werk.

 

Ontdek de nieuwste plaat die voor de vakantie in onze voortuin zal prijken. Meer informatie vind je zoals steeds op de pagina Kracht van de HOOP.

 

nieuwe kanaaplaat van de vlaamse gaai met een tekst voor de vakantie

 

Ik wens jou van harte een deugddoende, hartelijke, ontspannende vakantietijd toe, een tijd van verbondenheid en van genieten.

 

Waarheen je ook gaat, of misschien is je thuis je liefste stek,

ik wens je een reis vol ontdekkingen
en een bagage barstensvol dromen,
de geuren en kleuren van een bloemenzee op je pad,
met het lied van duizend vogels, en af en toe
een betoverende stilte, de innig warme zon op je huid
en soms wat verfrissende regen,
want druppeltjes kunnen zelfs de kleinste plekjes tot juweeltjes omtoveren.

 

Ik wens je
spiegelingen in het water
want waar spiegelingen elkaar raken,
verschijnt het kleurenpalet van verbondenheid.

 

 

 

Nieuws: de eerste data voor 2023 zijn geprikt

 

Wanneer zien we elkaar weer?

Naar alle waarschijnlijkheid organiseert de gemeente Meise op 1 en 2 mei 2023 opnieuw de traditionele versie van de AmateurKunstenaarsRoute. Details zijn er nog lang niet, maar ik heb de data vastgeprikt. Ik doe mee!

 

Zaterdag 3 juni 2023 van 10u tot 17u vind je mij in het Cultuurhuis van Meise voor een eigen tentoonstelling. Details hierover volgen uiteraard nog!

 

Maar eerst vakantie: ...maak er iets moois van...!!