dus zonder gebruik van kleuren, zijn erg moeilijk om te maken. Hier kan je niets verdoezelen. Ieder lijntje is zichtbaar en draagt bij tot de vormgeving van de tekening. Een goede techniek is dan ook essentieel tot het verwezenlijken van een werk. Vooral bij een portret waarbij ieder detail noodzakelijk is om net dát gevoel van herkenning te krijgen.
In mijn werken hou ik lang niet alles in een enkele kleur. Zacht pastelkrijt is een van mijn favoriete materialen. Hiermee is het mogelijk om een prachtige kleurenpalet te creëren. Niet een of twee, maar minstens vier tot vijf lagen zijn er nodig om tot een echte volle kleur te komen. Omdat het een vrij ruwe werkvorm betreft, is het niet echt geschikt om dit voor elk onderwerp te gebruiken. Voor zowel bloemen als voor portretten is het mogelijk om tot verrassende resultaten te komen.
Vele pasteltekenaars verkiezen papier of fluweel zonder structuur, en maken hun kunstwerken door het krijt uit te wrijven met de hand of verdoezelaars. Ikzelf hou veel meer van het ruwe karakter van het krijt en gebruik daarom eerder een schilderdoek of papier met veel structuur dat minder snel verzadigd is en daardoor meer pigment kan opnemen.
Zo kan men bij pasteltekeningen ruimten 'uitsparen' en de kleur van het papier zelf gebruiken als deel van de tekening. Dit vereist een aparte techniek, maar leidt soms tot heel speciale effecten.
Ik gebruik graag verschillende kleuren en tinten door elkaar, zoveel als ik in één hand tegelijk kan vastnemen. Iets dat model staat voor een tekening dient meestal enkel voor de vorm, de kleuren schep ik naar eigen gevoel.
het is een combinatie van fijn werk op ruw papier met volle kleuren. Vooral om heel gedetailleerd te werken is dit materiaal heel uitnodigend.
En natuurlijk blijven we experimenteren met verschillende materialen zoals bister, chinese inkt, aquarel,...al naargelang het onderwerp en de tijd die ik heb. Want als het bij een kunstenaar kriebelt, moet die tekenen!