Ontmoeting in kleur
met een dankbare knipoog naar alledaags geluk

'Laat mij zweven met de broosheid van een luchtballon
de helblauwe toetsen van de hemel betasten
geruisloos meevliegen op de hymnen van de vogels
me vleien in de lieve warmte van de eerste voorjaarszon.
Ik wil de zuivere klanken van de viool proeven
die voorzichtig omhoogklimmen langs het frêle zachte lentegroen.

ik wil de kracht van de Liefde voelen
die mensen hoger en hoger naar elkaar optilt
die respect hanteert als drijfveer om de andere tegemoet te komen
de gewichtloosheid ervaren in de uitgestrektheid van de innerlijke ziel'

Laat me de hemelse innigheid koesteren
het vertrouwen in de Bakermat van het Leven altijd bewaren

als het tijd is om naar de aarde terug te keren.

(uit het gedicht 'gewichtloos' van Maria-Helena Gabriëls)

De week van de Amateurkunsten

Op zaterdag 27 en zondag 28 april 2019 heb ik voor de vijfde keer deelgenomen aan de Amateurkunstenaarsroute in Meise. Gedurende 2 dagen stelden meer dan 40 artiesten hun werk tentoon op elf locaties in de gemeente Meise. Er waren zeven groepslocaties, en vier individuele exposanten.

Een overzicht van de kunstenaars met de verschillende locaties kan je vinden in brochure links bovenaan deze pagina.

Tijdens deze editie kon je mij vinden in de parochiezaal van het schilderachtige dorpje Oppem, samen met drie andere kunstenaars, met name:

Piet Van Aken stelde tentoon met aquarellen, Agnes Van Roy exposeerde voornamelijk met olieverf, maar met ook keramiek, Hedwig Tant vervolledigde onze groep met houtsnijwerk.

Bij mij, Maria-Helena Gabriëls, kon je kennismaken met een aantal werken in potlood, pastelkrijt en pastelpotlood, en enkele aquarelletjes, en deze gecombineerd op verschillende papiersoorten zoals strak pastelpapier tot een grove structuur van handgeschept papier. Bij effen strak pastelpapier is (enkel) de kleur uitermate belangrijk voor het resultaat. Hier moet je kiezen voor onderwerpen die op zich krachtig genoeg zijn zoals bv. de uil.
Handgeschept papier maakt daarentegen mee deel uit van de tekening. Dit is uitermate geschikt voor het weergeven van bv. natuurtaferelen met oa. mossen en grassen. Bij dit papier moet je rekening houden dat je niet kan gommen, en dat er verschillende lagen nodig zijn om de volle pastelkleur te bereiken.
Het speciale fluwelige pastelkarton leent zich naar mijn gevoel dan weer meer voor abstracte tekeningen die de toeschouwer aanzetten om zelf in het verhaal te stappen. De foto's hiervan volgen nog.

Ook enkele gedichten kregen een plaats, en dit in voorbereiding op mijn eerste poëziebundel. Meer info hierover volgt uiteraard later op de website.

Ook deze editie heb ik mini-schildersezeltjes verkocht waarvan de volledige opbrengst naar Villa Rozerood gaat. De verkoop was een heel groot succes, we kunnen eerstdaags alweer een heel mooi bedrag van meer dan 300€ doneren aan Villa Rozerood.

Van harte dank aan alle vrijgevige schenkers!!

Op zondag heeft de organist William Brondeel ons een sfeervol bezoek gebracht met zijn kleine draaiorgel 'Elise', een 20 toets Raffin orgeltje met twee registers. Een heel gezellige muzikale toets tussen de beeldende kunst!

Enkele foto's vind je links bovenaan bij 'AKR 2019: enkele impressies'.

'THE MAKING OF' - WEEK VAN DE AMATEURSKUNSTEN 2017

Op 30 april 2017 vond in Meise de laatste editie van de Amateurkunstenaarsroute plaats. Van 10u tot 18u kon je op acht verschillende plaatsen in de gemeente, en op enkele privé-locaties genieten van diverse tentoonstellingen van een 60-tal deelnemende kunstenaars.

Thema van dit jaar was 'The making of', meerbepaald de centrale rol van de basiskleuren rood, geel en blauw. Dit jaar had ik de gelegenheid om tentoon te stellen in de pas vernieuwde muziekacademie samen met vijf andere kunstenaars.

In de namiddag was er in de theaterzaal op de eerste verdieping een concert gebracht door leerlingen van de muziekacademie. Een bijzondere combinatie van klank en kleur! Mede dank zij het mooie weer hebben we heel veel bezoekers mogen verwelkomen!

Het was een mooie gelegenheid om Villa Rozerood opnieuw een plaatsje te geven.
Dank je wel voor de gulle giften!

De nadruk lag op beeldende kunst, gedichten waren er deze keer niet bij...